blog image

De Alpen, de bergketen die zich een weg baant door een groot deel van Europa, is de jongste, grootste, hoogste en dichtstbevolkte bergketen in Europa. Deze bergketen is ongeveer 45 miljoen jaar geleden gevormd. De Alpen bestrijken het grootste deel van Zwitserland en Liechtenstein en strekken zich uit tot Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Albanië en Slovenië. De totale oppervlakte van de Alpen is 192.753 vierkante kilometer, waarvan slechts 14% in Zwitserland ligt, maar de meeste van de iconische toppen van het klassieke Alpenlandschap van de Alpen bevinden zich in Zwitserland, waardoor het het enige Europese land is dat mensen het meest associëren met de Alpen.

blog image

Het bergachtige Alpengebied van Zwitserland wordt de Zwitserse Alpen genoemd. In de vier nationale talen van Zwitserland staan de Zwitserse Alpen bekend als Schweizer Alpen (Duits), Alpes suisses (Frans), Alpi svizzere (Italiaans) en Alps svizras (Reto-Romaans). De Zwitserse Alpen zijn een van de drie belangrijkste geografische regio's van Zwitserland, de andere twee zijn het Zwitserse plateau en het Juragebergte. Het deel van de Alpen dat binnen Zwitserland ligt, wordt soms de Centrale Alpen genoemd, maar beter bekend als de Zwitserse Alpen. De Alpen beslaan 65% van de totale landmassa van Zwitserland, waardoor het een van de meest bergachtige Europese landen is. Hoewel de Zwitserse Alpen het grootste deel van Zwitserland beslaan, is het een minder bevolkte regio van het land, hoewel het populair is bij liefhebbers van buitenactiviteiten voor wandel- en trektochten. Enkele van de meest populaire lange-afstandswandelingen in Europa leiden door de Zwitserse Alpen

blog image

Bijna alle hoogste toppen van de Alpen bevinden zich in Zwitserland. Deze hoogste toppen zijn Dufourspitze, oftewel Monte Rosa zoals algemeen bekend (4.634 m), de Dom, de hoogste top die geheel binnen Zwitserland ligt (4.545 m), de Liskamm (4.527 m), de Weisshorn (4.506 m) en de Matterhorn (4.478 m). De hoogste top van de Alpen, de Mont Blanc (4.807 m), ligt aan de Frans-Italiaanse grens, hoewel de oostflank zich in Zwitserland bevindt. Van de 82, 4.000 meter hoge toppen in de Alpen, bevinden er zich 48 in Zwitserland en bijna alle overige 34 bevinden zich binnen 20 kilometer van de Zwitserse grens. De belangrijkste deelgebieden van de Zwitserse Alpen zijn: De Pennine Alpen, die de grens vormen tussen Zwitserland en Italië. Hier vind je 38 van de 48, 4.000 meter hoge toppen van Zwitserland. De meeste van deze hoogste toppen bevinden zich rond Zermatt en zijn te zien vanaf de hoge bergkammen in de regio. De Berner Alpen, die ten noorden van de Pennine Alpen en het Zwitserse Rhônedal liggen. Er zijn 9, 4.000 meter hoge toppen in de Berner Alpen. De Berner Alpen, vaak het Berner Oberland genoemd omdat het de bergen zijn die oprijzen boven het Zwitserse kanton Bern, omvatten toppen van de Eiger, Mönch en Jungfrau, en dit deel van het Berner Oberland staat algemeen bekend als de Jungfrau-regio . Hoewel de Eiger de bekendste van deze pieken is vanwege zijn angstaanjagende North Face, is hij er gewoon verlegen om een ​​piek van 4000 meter te zijn. De Bernina Alpen, in het zuidoostelijke Zwitserse kanton Graubünden. Slechts een van de bergtoppen van 4.000 meter in Zwitserland bevindt zich in de Bernina Alpen. De Bernina Alpen omringen het skigebied St. Moritz.

Van het totale verglaasde gebied van de Alpen bevindt 44% zich in Zwitserland. De gletsjers van de Zwitserse Alpen hebben een oppervlakte van 1220 vierkante kilometer - 3% van het Zwitserse grondgebied. De hoogste concentratie gletsjers in de Alpen bevindt zich in de Jungfrau-regio van de Berner Alpen. De grotere Aletschgletsjer in de Berner Alpen is de grootste en langste gletsjer van de Alpen, met een maximale diepte van 900 meter. Samen met de Fiescher- en Aar-gletsjers werd de omliggende Jungfrau-regio in 2001 een UNESCO-werelderfgoed.

blog image

Het toerisme in de Zwitserse Alpen ontstond tijdens de Gouden Eeuw van Alpine Alpinisme toen vroege alpinisten, voornamelijk uit Groot-Brittannië en onder begeleiding van lokale gidsen de eerste beklimmingen maakten van de hoogste toppen van de Alpen (Jungfrau in 1811, Wetterhorn in 1852, Monte Rosa in 1855, Dom in 1858, Matterhorn in 1865 en Weisshorn in 1861). Thomas Cook organiseerde 's werelds eerste internationale groepsreis door in 1863 een groep reizigers naar Zwitserland te brengen. Britse toeristen die in 1865 voor het eerst naar St. Moritz kwamen, worden beschouwd als het begin van het wintertoerisme in de Alpen. De bouw van toeristische voorzieningen begon halverwege de negentiende eeuw met de bouw van hotels en berghutten (oprichting van de Swiss Alpine Club in 1863) en de opening van bergtreinlijnen op (Rigi in 1873, Mount Pilatus in 1889, Gornergrat in 1898). De Jungfraubahn werd in 1912 geopend; het tunnelt door de Eiger en leidt naar het hoogste treinstation van Europa, de Jungfraujoch.

blog image

De oversteek van de Alpen was een historische uitdaging voor Europese kooplieden, legers en reizigers. De hoge passen vormen weliswaar een obstakel voor reizen, maar bieden ook veiligheid en bescherming aan Zwitserland. In de afgelopen 150 jaar heeft Zwitserland zijn transalpiene transportroutes verder verbeterd. Tegenwoordig is treinreizen in de Alpen een belangrijke schakel voor de trans-Alpenhandel, maar ook voor toerisme en mooie treinreizen. Het begon in 1882 met de bouw van de Gotthard-spoortunnel om een ​​noord-zuidspoorweg te openen tussen Italië en Noord-Zwitserland, naar Duitsland en Oostenrijk. In 1906 verbond de Simplon-tunnel Italië met het Rhônedal. In 2007 werd de Lötschberg-basistunnel voltooid om een ​​directe route door de Berner Alpen te bieden. De in 2016 geopende 57 km lange Gotthard-basistunnel biedt nu een directe, vlakke spoorverbinding door de Alpen. Deze tunnel is de langste ter wereld en zal uiteindelijk 45 minuten van de reistijd tussen Zürich en Milaan scheren, terwijl de capaciteit wordt vergroot, hogesnelheidstreinen mogelijk worden gemaakt en de transalpiene reizen en handel efficiënter worden.

blog image