Kastelen en vestingwerken van Bellinzona

blog image

In Zwitserland is er een plek waar het aantal kasteelforten per vierkante kilometer de nummer drie bereikt. Deze plaats heet Bellinzona en is een pittoreske stad omringd door indrukwekkende vestingwerken.

blog image

De stad ligt aan een oud pad door de Alpen, dat Italië en Centraal-Europa met elkaar verbond. De oorspronkelijke poort heeft lang niet alleen handel gediend, maar ook de mogelijkheid om een ​​groot leger in een knelpunt te confronteren.

blog image

Om deze natuurlijke doorgang te beschermen, werden op deze plaats drie kastelen gebouwd: Castelgranda, Montebello en Sasso Corbaro. Tegenwoordig is dit kasteelensemble een levendig voorbeeld van de middeleeuwse constructie van verdedigingswerken.

blog image

Maar de eerste vestingwerken op deze plek werden in de eerste eeuw voor Christus door de Romeinen gebouwd. In de vierde eeuw werden de vestingwerken herbouwd en uitgebreid vanwege de groeiende bedreiging voor het bestaan ​​van het West-Romeinse rijk. Als resultaat van deze acties kon het nieuwe kasteel van Castelgrand een Romeins cohort huisvesten, dat op dat moment 1000 telde.

blog image

Maar hoe hard de Romeinen het ook probeerden, hun rijk viel ten val en het kasteel begon te verwoesten. De volgende stap op weg naar de huidige visuele voorbeelden van verdedigingsstructuren was de 13e eeuw. Op dat moment werd Belinzona onderdeel van het Vorstendom Milaan en werd het kasteel opnieuw opgebouwd. Bovendien werden nieuwe muren opgetrokken langs de omtrek van de klif, waar het kasteel van Castelgrande was gehuisvest.

blog image

Helaas zijn er binnen het kasteel bijna geen overgebleven interne gebouwen en beslaat de ruimte een open gebied. Bovendien werd dit specifiek gedaan in de richting van de hertogen van Milaan, om de maximale capaciteit van hun troepen buiten de hoge muren van het kasteel te waarborgen. In dit tijdperk werden torens aan de muren toegevoegd en de westelijke muur werd uitgebreid tot de stad en vormde daarmee een enkele verdedigingsstructuur.

blog image

De bekendste toren van Castelgrande is Torre Bianca, wat naar onze mening de Witte Toren betekent. Het werd pas in de 13e eeuw gebouwd. Bij de toren stond ooit het paleis van bisschop Como, dat vaak in middeleeuwse kronieken werd genoemd.

blog image

Het enige overgebleven gebouw van het kasteel is het arsenaal, dat in de 19e eeuw werd gebouwd en in de 20e eeuw volledig werd gerestaureerd. Om bij het kasteel van Castelgrand te komen, moet je je twee gebruiken, en vanaf het marktplein van Belenzona, in het oude deel van de stad, naar de stadsmuur en de voet van het kasteel stijgen.

blog image

Het tweede kasteel van het complex is Montebello Castle, dat aan het begin van de 14e eeuw werd gebouwd. Dit kasteel had geen natuurlijke versterking als rots, dus bouwden de bouwers ervoor een diepe gracht en krachtige muren. Het kasteel was eigendom van de familie van de hertogen van Visconti, die het in de periode van 1462 tot 1490 heeft gereconstrueerd tot zijn huidige uiterlijk.